0 Min resekorg Totalt 0,00 € Skicka reservering >
 • Inga produkter i kundvagnen

Cykelresa på egen hand via Stora Postvägen till Åland

Cykelresa på egen hand via Stora Postvägen till Åland

En cykeltur längst med Stora Postvägen enda till Åland? Du får en väl underhållen cykel och en färdigt planerad rutt. En servicebil transporterar bagaget och erbjuder hjälp vid behov. Övernattningsstället är färdigt bestämt och biljetter för färjor är köpta.

 

Stora postvägen är en historisk rutt, som löper från Åbo till Stockholm. Vägdelen började användas för transport av post år 1638 men man uppskattar att vägen från början används redan på 1300-talet. Denna rundtur är en njutbar kombination av cyklande och av att korsa olika vattendrag. De flera färder med färjor i de fantastiska havslandskapen fungerar också som passliga pauser för cyklandet.

 

Naturen i skärgården, som består av tusentals öar, de idylliska skärgårdsbyarna, hamnarna och den yttre skärgårdens ro kommer att charma dig. Bekanta dig med skärgårdens och Ålands kultur, och i den mångfaldiga historian som ligger bakom den. Smaka på äkta skärgårdsmat och njut av Nådendals, Åbos och Mariehamns sevärdhets- och kulturutbud.

 

Den färdigt planerade cykelturen gör ditt liv enkelt. Du behöver inte ta reda på färj-tidtabeller eller passliga rutter, inte ens övernattning - allt är skött för din skull! Ditt bagage blir till och med transporterat från logi till nästa och en serviceperson med en servicebil reser hela vägen med er och kan erbjuda skjuts vid behov.

 

Vad ser du och upplever du på vägen? En kort sammanfattning:

 • Unik skärgårdsnatur

 • Upplevelserika färj-resor

 • Nådendals idylliska gamla stad

 • Gustavs keramikverkstad och hantverksby

 • Brändös öar

 • Den yttre skärgårdens karga skönhet

 • Bomarsunds slotts ruiner

 • Kastelholm slott och Jan Karlsgårds utomhusmuseum

 • Avslappning vid Havsviddens spas fantastiska landskap

 • Mariehamn med dess sevärdheter

 • En fin kryssning från Mariehamn till Åbo med Viking Grace med grönare värderingar

 • Finlands äldsta stad, Åbo

 

 

Denna cykelturen passar bra för färdigt aktiva och idrottande personer och förutsätter en bra baskondition. Ruttens varierar mycket med upp- och nedförsbackar men bitar av jämn terräng finns också. Dagsträckorna är från 23-53 km långa. Som stöd har ni en servicebil och en telefontjänst som är i service också under veckosluten. Rutten löper längst med cykelvägar, gångvägar och bilvägar, huvudsakligen på vägar med lugn trafik. Endast på den andra dagen av resan finns en bit av en huvudväg (ca 9.6 km) där trafiken kan vara livlig. Vi rekommenderar resan till vuxna eller familjer med barn över 13 år som är vana vid att cykla längre sträckor ifall inte de minsta reser med i barnstolar - eller kärror.

 

 

Cykelresa på egen hand via Stora Postvägen till Åland

 

Övernattning: 7 nätter

 • 4 nätter i rum med egen toalett och dusch (OBS. bubbelpool, simbassäng och bastu tillgängliga för användning i Hotell Havsvidden)

 • 1 natt i stuga med egen toalett, dusch och bastu i skild byggnad

 • 2 nätter i rum med gemensam toalett och dusch i skild byggnad eller i korridor

 

OBS. enkelrum-3 personers rum logialternativ möjlig, fråga om dessa skilt

 

Måltider: frukost, annan mat och dryck betalas själv på resan

Guidning: en resa på egen hand, ruttrebeskrivning, karta och platsinformation på finska (ruttbeskrivning tillgänglig också på engelska, tyska och italienska), servicebil och telefontjänst (telefontjänst tillgänglig också under veckoslut)

Transport: transport av resebagage ingår i priset (kan inkludera också cykel eller cyklist), biljetter till färjor/båtar (utom under dag 2 där biljetter betalas själv 0-20€/pers), returresa med Viking Grace

 

 

Program:

 

Söndag, dag 1: Nådendal

Cykelturen startar från Nådendal, Finlands soligaste stad. Det finns en hel del att se och uppleva i Nådendal, till exempel den idylliska gamla staden, presidentens sommarresidens vackra trädgård i Gullranda, Nådendals kyrka, den fina gästhamnen med sina restauranger och terasser och givetvis Muminvärlden. Du kan gå på kärleksstigen och besöka Mannerheimsgatans butiker, kaféer och gallerior. Värd att uppleva är också det traditionella, dagliga trummandet, enligt noter från 1800-talet, som sker varje kväll lite före klockan 8 vid hörnet av Nådendals “kaivohuone”. Orden och texten som man kan höra mellan de olika delarna av trummandet är gammalt finskt språk. Du kommer att övernatta i ett litet hemtrevligt trähushotell i Nådendals centrum, på gångavstånd från gästbåthamnen.

 

Måndag, dag 2: Nådendal-Gustavs cykeltur 30 eller 53 km

Cykelturen börjar med en etapp i Åbo skärgård! Du kommer att cykla dels på Skärgårdens Ringväg och på den historiska Stora Postvägen, som i tiderna gick från Sankt Petersburg till Åbo och från Åbo via Åland till Stockholm. Du kommer att korsa broar med fantastiska havsutsikter och kommer för första gången att använda dig av en färja. Efter färj-resan anländer ni till Gustavs, där ni övernattar vid en personlig gästbåthamn i fina ekologiska stugor med halmtak . Här får ni också en chans till att basta efter en hurtig cykeldag.

 

Tisdag, dag 3: Gustavs-Lappo, ca 41 km

Åbo skärgård blir bakom och med hjälp av en till färja reser du till Brändös öar, till Ålands nordligaste del. Före detta lönar det sig att bekanta sig med den kända Gustavs keramikverkstaden och hantverksbyn samt butiker och andra verkstäder på området, som ligger nära ditt logi. Du kommer att cykla genom brändös öar med otroligt fina utsikter. Här syns de geologiska märken som istiden lämnat bra. Du övernattar på Brändös mest södra ö, Lappo dit du måste ta ytterligare en färja.

 

Onsdag, dag 4: Lappo-Kastelholm/Godby cykeltur ca 23 eller 32 km

Cykelrutten erbjuder på denna delen av resan många sevärdheter, kultur och historia. Dagen börjar med en lång färjresa till Ålands huvudö. När du kommit fram cyklar du längst med den Stora Postvägen till de imponerande Bomarsunds slotts ruiner, som det lönar sig att reservera tid till. Cykelturen fortsätter till Kastelholm, där du kan besöka Kastelholms slott, Jan Karlsgårds utomhusmuseum och postmuséet, där du ser hela Stora Postvägs-rutten. Också värd att besöka är topp-kock Michael Björklunds Smakbys restaurang-butik-destilleri, där det tillverkas, utöver god Åländsk närmat, bland annat hemgjord Ålvados-äppelvin och olika slags likörer. Du kan besöka destilleriet och lageringskällaren och följa med hur Ålvados-dryckerna tillverkas. Övernattning i ett bekvämt gästgiveri.

 

Torsdag, dag 5: Kastelholm/Godby-Havsvidden cykeltur ca 25 eller 35 km

Cykelturen fortsätter mot norra Geta. På vägen har du en möjlighet att stanna vid Taffels fabriksbutik för att provsmaka chipsen, vid Uffe på berget utsiktskaféet och vid Stallhagens bryggeri för att smaka på äkta åländsk öl. Du kommer att cykla mitt på idyllisk landsbygd där fina äppelträdsplanteringar här och där kan berika utsikten. Före svängen till Havsvidden, kan du cykla till det berömda Getaberget, varifrån fina utsikter öppnar sig mot havet och skogar runt omkring. När dagens cykeletapp börjar närma sig sitt slut, ändras utsikten nästan till ödemark. Hotell Havsvidden är belägen på en otroligt fin plats vid havet. De röda granitklipporna, de vindpiskade gröna tallarna och det blåa havet skapar en vacker kontrast. Hoppa i havet eller i simbassängen och njut av bastun och bubbelpoolens masserande bubblor medan du beundrar den otroliga havsutsikten.

 

 

Fredag, dag 6: Havsvidden-Mariehamn cykeltur ca 47 km (+extra utflykt till den som vill 7,5 eller 47 km)

Cykelturen riktar sig mot Ålands huvudstad, Mariehamn. Du kommer att cykla genom den ljuvliga landsbygden och anländer efter en stund till Jomala kyrka, som är Finlands äldsta stenkyrka. Till slut kommer du fram till Mariehamn, där det finns en hel del sevärdheter. Ditt hotell ligger i närheten av sjöfartsmuseumet. Museumfartyget Pommern är tyvärr stängd sommaren 2017 men kan såklart beundras utifrån.

 

Lördag, dag 7: Mariehamn-Åbo cykeletapp 5 km

Du återvänder till fastlandet från Åland, men har före det ännu tid att bekanta dig med Mariehamn och dess sevärdheter, eller gå ut på en cykeltur. Den trivsamma kryssningen på M/S Viking Grace med belöningen av att vara världens mest miljövänliga passagerarfartyg börjar på eftermiddagen och tar ungefär 5,5h. På kvällen anländer du till Finlands äldsta stad, Åbo. Du cyklar längst med Aura å från hamnen till centrum, där ditt hotell är beläget.

 

Söndag, dag 8: färd hemåt eller extra dag i Åbo

Till Åbos huvudsevärdheter hör bl.a. domkyrkan, Gamla Stortorget (där julfriden deklareras årligen), Åbo slott, Aura å strand, Forum Marinum-havscentrum och Suomen Joutsen, Klosterbackens hantverksmuseum, Åbo konstmuseum, Aboa Vetus & Ars Nova- museum, Sibelius museum och Qwensel-huset. Om du inte ännu känner Åbo rekkomenderar vi att du ägnar en dag till denna levande konst-, kultur- och historerika staden.

 

På den södra sidan av staden finns bland annat Åbo domkyrka och det Gamla Stortorget och på den norra sidan av staden salutorget och det nuvarande centrumet. I Åbo har du möjligheten att gå längst med den nya Biblioteksbron och såklart åka i den legendariska stadsfärjan Föri.

 

OBS! Extra utflykten i Mariehamn ca 7,5 km eller 23 km, kan ordnas under den sjätte eller sjunde dagen. Du kan åka på en cykeltur från Mariehamn centrum ut till fina närområden (ca 7,5 km) eller fortsätta därifrån genom en underbar ökedja ch tillbaka (ca 23 km). Vi rekommenderar varmt denna utflykt, eftersom utsikterna är otroliga! Vid rutten finns också en startpunkt till en kort naturstig på ett fint naturskyddsområde.

 

PLATS:

Start Nådendal, retur Åbo

Bästa transportmedel: Du kommer till Åbo från Stockholm med Silja Lines och Viking Lines  fartyg / från Helsingfors enklast med buss eller tåg

 

Kategori Resor
Läge Hav
Pris 919€/person +90€/cykel
Pris, barn rekommenderas inte för barn under 12 år
Gruppstorlek min 2
Gruppstorlek max 12
Månad Juni
Juli
Augusti
Tidtabell 25.6-12.8.2017
Längd 7 dagar
Måltider Frukost
Logi hotell/gästgiveri/farmlogi
Serviceleverantör Veranatura
Skafuuri Oy (=Skafur-Tour) förmedlare
BOKA NU! Välj datum (grön=tillgänglig, röd=inte tillgänglig) och antal personer
Avfärdsdag
<<
November 2019
i
>>
Vk.
44
45
46
47
48
Ti
Ons
Tors
Fre
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
GRUPPSTORLEK:
Antal vuxna
Antal barn 2-11 år
Spädbarn < 2 år
TOTALT: 2
Välj antal deltagare
Antal vuxna
Antal barn 2-11 år
Spädbarn < 2 år
    TOTALT 2

HUSDJUR:
Husdjur
SPECIALDIET:
Vuxna
Barn
Spädbarn < 2 år
TOTALT: 0
Markera antal specialdieter
Vuxna
vegetarian:
glutenfri:
laktosfri:
Annat, vad?
Barn
vegetarian:
glutenfri:
laktosfri:
Annat, vad?
Spädbarn < 2 år
    TOTALT 0

SKICKLIGHETSNIVÅ:
Välj den genomsnittliga kunskapsnivån i gruppen
nybörjare
medelmåttig
erfaren
TRANSPORT I FINLAND:
Behöver du transport i Finland?
ja, transport behövs
nej, vi har en bil
TILLÄGGSINFORMATION OCH ÖNSKEMÅL:
Tilläggsinformation och önskemål

Aktivitet (först Alla)

  Alla (103)   Bastu (19)   Cykling (10)   Familjesemester (11)   Fiske (15)   Golf (1)   Historia & Kultur (19)   Husky & Rensafari (8)   Inomhus aktiviteter (3)   Konst & Design (9)   Kryssningar & Segling (7)   Kulinarism (19)   National parker (10)   Norrsken (8)   Skidåkning (8)   Spa & Wellness (9)   Stuga (13)   Vandring & Snöskogång (18)   Vattensport (15)   Vinteraktiviteter (17)   Wildlife & Vildmark (7)   jul (2)   wellness (10)   Äventyr (26)

Månad

  Alla (103)   Januari (27)   Februari (32)   Mars (35)   April (30)   Maj (51)   Juni (66)   Juli (65)   Augusti (67)   September (61)   Oktober (29)   November (20)   December (26)

Läge

  Alla (103)   Helsingfors-området (30)   Hav (10)   Sjö (14)   Skog (21)   Lappland (25)

Gruppstorlek min.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.